In acht stappen naar de koop van een bedrijf


Wilt u een bedrijf kopen? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereid. In acht stappen ziet u wat er komt kijken bij de koop van een bedrijf: van de zoektocht en selectie tot de waardebepaling, onderhandelingen en afronding van de koop:


  1. Opstellen van een helder zoekprofiel en shortlist:  Een succesvolle bedrijfsovername begint met een goede voorbereiding. Welke bedrijven vindt u interessant en wat zijn uw (strategische) intenties. Zo komen we tot een helder zoekprofiel. We stellen een lijst op met geschikte bedrijven en selecteren de kandidaten die het meest kansrijk zijn, de zogenaamde shortlist. 
  2. Verkopers benaderen: Op basis van het profiel  gaan we de bedrijven op de short list benaderen met de vraag of ze geïnteresseerd zijn. Via ons uitgebreide netwerk worden interessante bedrijven aan u voorgelegd en – na uw goedkeuring – anoniem benaderd. In een kooppitch laten we de verkoper zien waarom u dit bedrijf wilt kopen, wat uw ambities zijn en waarom u de juiste partij bent om de toekomst van het bedrijf te waarborgen. 
  3. Waardebepaling en bieding: Verkopers willen zo snel mogelijk een uitspraak over de waarde en de prijs. Wij geven de verkoper een indicatie van de waardering op basis van cijfers die we van de onderneming ontvangen. Op basis van een aantal gesprekken en op basis van de eerste reacties op onze eerste niet-bindende biedingen maakt u de keuze voor de in uw ogen beste onderneming en wordt een kennismaking gearrangeerd. Als beide partijen hier een goed gevoel aan overhouden, start de onderhandelingsfase. 
  4. Onderhandelingen: Alles draait om een goede onderhandelingsstrategie. In overleg met u bepalen we de doelstellingen en de eventuele alternatieven. Op basis van de waardebepaling stellen we de maximale en onderbouwde overnameprijs vast. In het traject dat volgt doen wij er uiteraard alles aan om maximaal voordeel voor u te behalen. Hebben we op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de verkoper, dan leggen we de afspraken vast in een intentieovereenkomst (LOI). De intentieverklaring omvat de bieding, de voorwaarden maar ook zaken als geheimhouding, exclusiviteit, voorbehouden en een geschillenregeling.  
  5. Due diligence-onderzoek: De koper heeft het recht om te onderzoeken of de informatie die je van de verkoper hebt ontvangen ook klopt. Dit gebeurt middels een boekenonderzoek naar financiële, fiscale, juridische, commerciële en algemene aspecten. Komen hieruit nieuwe onderhandelingspunten naar voren? Dan gaan we hierover in gesprek. 
  6. Overnamefinanciering: Bij het regelen van de overnamefinanciering kunt u op onze ondersteuning rekenen. Indien je externe financiering nodig hebt voor je bedrijfsovername zoeken wij meestal een combinatie van een bancaire lening, een informal investor, investeringsplatforms en een vendorloan. In het laatste geval wordt een deel van de verkoopsom omgezet in een lening.
  7. Afronding koop (closing): Zodra de financiering rond is en er een akkoord is over de verkoopprijs teken je bij de notaris de koopovereenkomst. In deze overeenkomst zijn onder andere de afspraken uit de LOI opgenomen. Na het tekenen van de koopovereenkomst, het betalen van de koopprijs en het ondertekenen van de notariële akte is de koop afgerond.
  8. Integratie:  Na de overname begint de integratie. Het bedrijf leren kennen, de cultuur langzaamaan ombuigen, medewerkers motiveren, vertrouwen opbouwen bij relaties. De medewerkers van het overgenomen bedrijf willen graag weten wie u bent, wat uw plannen zijn en wat er voor hen gaat veranderen. Organisatorisch, commercieel, technisch, financieel en strategisch moeten de bedrijven in een organisatie worden geïntegreerd. De vooraf bedachte plannen stap voor stap in de praktijk brengen, dat is uw uitdaging. Lukt het om de prognoses te realiseren? Heeft u advies nodig? Dan kunt u op ons rekenen met een gedegen integratieplan. 


Terug >


Ondersteuning nodig bij de koop van een bedrijf? 

Bel ons vandaag nog 

06-21 58 43 45 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn